28.04.2014

Cukiernia

Coraz większym  popytem cieszą się "słodycze" nie zawierające cukru, ale póki maja słodki smak, nazwa ta do nich pasuje.
Problemem są jednak ciasta i ciastka. Do tych zawierających cukier, nazwa "wyroby cukiernicze" nie budzi zastrzeżeń. Problem zaczyna się jeżeli nie zawierają cukru... Jaka nazywa im przystoi? :-)
Póki co nadal hołduje przekonaniu, ze wszystko co zdrowe jest niesmaczne.

4 komentarze:

  1. Żadnych sztuczności. Trzeba zachować umiar, ale nich to będzie naturalne.
    nosicielka samotności

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobno nie zawierają żadnych sztuczności, bo stewia, czyli to czym są słodzone, to cukier otrzymywany z soku brzozowego. Zawiera dużo glukozy i fruktozy... Na moje pytanie, czy w takim razie nie lepiej słodzić miodem, bo też zawiera dużo glukozy, nie dostałem żadnej odpowiedzi:)

      Usuń
  2. Stewia, to samodzielna roślina, a nie z soku brzozy. Jeżeli tak Ci powiedziano, tzn., że nie mają pojęcia o czym mówią, a w środku jest coś. Co? Nikt nie wie. Słodzenie miodem jest kłopotliwe, bo miód nadaje charakterystyczny smak...
    nosicielka samotności

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, mój błąd. Nie sprawdziłem w WIKI zanim nie opublikowałem odpowiedzi. Zapytałem u źródła wcześniejszej informacji i odpowiedź była zastanawiająca... Słodzikiem jest albo stewia, albo cukier z soku brzozowego.

      Usuń

Jeżeli komentarz będzie zawierał spam, kod html, będzie obrażający innych komentujących, na pewno zostanie usunięty.